Wild zwijn - wild varken

Het everzwijn is een vertegenwoordiger van de ploeg met gespleten hoeven van de varkensfamilie. Het vormt een apart geslacht. Het heeft een andere naam - een wild zwijn of een wild varken.

Uiterlijk is het heel anders dan een kerel. Het zwijn is dichter. In vergelijking met een tamme varken heeft hij langere poten. Het hoofd is langwerpig. Ze hebben lange rechtopstaande oren. Mannetjes hebben grote onderste en bovenste hoektanden. De vacht op het lichaam is lang en hard, in de winter is het dikker en minder vaak in de zomer. Het kan donkergrijs, bruin of zwart zijn. Er is een manen op het hoofd en op de rug. De snuit, benen en staart zijn meestal zwart. In sommige delen van Centraal-Azië kunt u lichte individuen vinden.

Wild varken (Sus scrofa).

Afmetingen beer

Het zwijn kan een andere grootte hebben, het hangt af van het gebied waar het leeft. Noordelijke inwoners zijn groter dan zuidelijk. De kleinste wilde zwijnen leven in Zuidoost-Azië en Zuid-India, hun gewicht is ongeveer 45 kg. Personen die in de Karpaten wonen, kunnen tot 200 kg wegen. De grootste vertegenwoordigers van het geslacht wonen in het noordoostelijke deel van Europa, tot aan de Oeral. Hun gewicht bereikt 300 kg. Het grootste geregistreerde gewicht van dit dier was 320 kg. In Italië vindt u everzwijn met een gewicht van 150 kg en in Frankrijk - 230 kg.

Gemiddeld varieert het gewicht van een volwassene van 80 tot 120 kg. Hun lichaam in lengte bereikt 0,9-2 meter. Bij de schoft worden ze 55-110 cm hoog.

Ze hebben een staart met een lengte van 15-40 cm, mannetjes met lange tanden die uitsteken. Vrouwtjes hebben, in tegenstelling tot mannen, kleine hoektanden die van buitenaf niet zichtbaar zijn. De nakomelingen van wilde zwijnen tot 6 maanden oud verschillen in kleur van volwassen individuen, langs hun lichaam zijn lichte, gele en bruine strepen. Deze kleur maskeert perfect tegen roofdieren.

Wild zwijnhabitat

Wilde zwijnen zijn gewone inwoners van Russische bossen.

Geprefereerde habitats zijn beboste gebieden en wetlands. Het everzwijn ligt graag in de moerasmodder. Vertegenwoordigers van dit geslacht wonen in Europa, het centrale, zuidoostelijke en oostelijke deel van Azië, het Midden-Oosten, India en Noord-Afrika. In de steppe, bergen en in droge gebieden wordt dit dier niet gevonden.

Een everzwijn leeft in sommige regio's van Siberië; het kan worden gevonden in het Krasnoyarsk-gebied en in het zuidelijke deel van de regio Irkoetsk. Tegenwoordig leeft het in de bossen van de regio Moskou en op de gebieden in het noorden. Op zoek naar voedsel kan het hooglandweiden beklimmen, maar de hoogte mag 3300 meter niet overschrijden. In Kazachstan en Centraal-Azië kozen ze naaldbossen en loofbossen, en in de Kaukasus fruitbossen.

In de XIII eeuw werden deze dieren niet in het VK, in de XIX - in Denemarken, en aan het begin van de XX eeuw verdwenen wilde zwijnen uit Oostenrijk, Duitsland, Italië en Noord-Afrika. In 1930 werd een wild varken bijna volledig uitgeroeid in Rusland. Sinds 1950 begon de bevolking echter te herleven. Tegenwoordig leeft het everzwijn zelfs op Foggy Albion.

Ze wonen in de natuurparken van Engeland. De grootste bevolking woont in Zweden. Het aantal is meer dan 100 duizend personen. Vertegenwoordigers van het geslacht zijn ook te vinden in Noord-Amerika, meer precies, in het oostelijke deel van de VS, waar ze speciaal voor de jacht werden gebracht. Er is een populatie in Australië, maar daar leven geen everzwijnen, maar huisberen die weglopen van de boerderijen, in het wild rennen en zich nu hebben aangepast aan het leven in het wild en blijven fokken. Volgens hun gedrag en levensstijl verschillen vertegenwoordigers van deze populatie niet van wilde zwijnen, maar toch zijn ze dat niet.

Wilde varkens zijn soms zelfs gevaarlijk voor mensen.

Berengedrag en voeding

Vrouwtjes leven in groepen, waarvan het aantal kan oplopen tot 50 personen. De volwassen vrouw domineert daar. Mannen geven de voorkeur aan een eenzame levensstijl en komen alleen in de paartijd naar groepen. Ze jagen en zoeken voedsel in de ochtend- en avondschemering. Overdag en 's nachts ontspannen wilde zwijnen het liefst. Deze dieren hebben een uitstekend gehoor en een uitstekend reukvermogen, maar hun gezichtsvermogen is zwak.

Dankzij de hoektanden kunnen wilde zwijnen de grond graven en daar wortelstokken, knollen en bloembollen krijgen. Dit is hun belangrijkste eten. Ze eten ook bessen, fruit, noten. In de lente en zomer eten ze jong gras, bladeren van bomen en struiken, scheuten. Van dierlijk voedsel gebruiken ze eieren van vogels, wormen, insecten, vissen, ze houden van kikkers en slangen. Ze eten ook aas, evenals jonge lammeren en herten. Wilde zwijnen zwemmen prachtig en kunnen gemakkelijk een meer of rivier oversteken. Ze lopen goed, kunnen een voldoende hoge snelheid ontwikkelen en gezien hun grootte en gewicht zijn ze erg gevaarlijk voor vijanden.

Vrouwelijk everzwijn met nakomelingen.

Reproductie en levensduur

In het everzwijn leeft 10-12 jaar, in gevangenschap leven dieren tot 20 jaar. In de periode van november tot december racet een beer. Bij mannen bouwt zich een onderhuids beschermend "schild" op - 2-3 cm dikke spieren. Het bevindt zich aan de zijkanten en dient als een verdediging tegen de tanden van de tegenstander, die hem kunnen verwonden in de strijd om het vrouwtje. Ook verzamelen dieren tijdens deze periode vet.

Tijdens het paarseizoen nemen mannen voortdurend deel aan gevechten voor vrouwen, en daarom verliezen ze gewicht, verzwakken. Ze hebben veel wonden op hun lichaam. De winnaar kan maximaal 8 vrouwtjes krijgen. De duur van de zwangerschap is ongeveer 115 dagen. De bevalling vindt plaats in april. De eerste keer dat het vrouwtje meestal 2-3 biggen baart. In de toekomst bevalt ze van 4-6 welpen. Er zijn momenten dat er 10-12 biggen in een nest zitten. Als er 3 dagen over zijn voor de bevalling, verlaat het vrouwtje de kudde. Ze zoekt een plek voor zichzelf, scheurt daar een gat, sluit het met takken en bevalt daar.

Bij de geboorte weegt het varken van 750 gram tot 1 kg. De eerste 4-6 dagen zitten ze in het nest en dan keert het vrouwtje, samen met de nakomelingen, terug naar de kudde. Nakomelingen lopen overal met hun moeder. Het vrouwtje voedt de welpen gedurende 3,5 maanden met melk. De groei bij deze dieren duurt maximaal 5-6 jaar. Vrouwtjes worden seksueel volwassen op 1,5-jarige leeftijd en mannen op 5-6-jarige leeftijd.

Vijanden van het zwijn

Vijanden voor wilde zwijnen zijn allemaal roofdieren. Maar meestal vallen ze jonge individuen aan, omdat volwassen zwijnen sterk, groot, sterke benen hebben en mannetjes ook scherpe tanden hebben. Daarom kan het zwijn de luipaard, tijger, wolf en zelfs een beer afstoten, in sommige gevallen sterft de aanvaller, maar krijgt hij vaker ernstig letsel.

De belangrijkste vijand van het wilde varken is de mens.

De belangrijkste vijand blijft de mens. Mensen jaagden en blijven jagen op everzwijn. In de meeste gevallen wordt een dier gedood om een ​​vogelverschrikker uit zijn kop te maken en zo zijn vaardigheid als jager aan te tonen. Mensen eten vlees van deze dieren als voedsel; het is erg lekker en voedzaam. Massages voor haar, tandenborstels en borstels voor het aanbrengen van scheerschuim werden gemaakt van varkenshaar.

Nu gebruiken ze geen borstelharen voor de productie van tandenborstels - dit is onhygiënisch en er worden soms scheerkwasten en haarborstels van gemaakt. Borstels voor het schilderen zijn ook gemaakt van haren. De schil van wilde zwijnen kan worden gegeten. Tegenwoordig heeft de jacht op dit beest een sportief karakter gekregen, dit wordt gedaan omwille van entertainment, niet voor voedselwinning. Vaak jagen met honden of rijden het slachtoffer te paard.

Als een jager een beer ontmoet, vooral een gewonde, dan is een persoon in levensgevaar. Het dier rent razendsnel naar de vijand en als je niet op tijd wegloopt, kun je sterven. Het zwijn valt niet meer aan. Onder normale omstandigheden is het zwijn niet agressief. De uitzondering is vrouwtjes met nakomelingen, als de moeder besluit dat de kinderen in gevaar zijn, dan zal ze hen tot het laatst beschermen.

Bekijk de video: Wild in Nederland: wild zwijn (Januari- 2020).

Laat Een Reactie Achter